إرسال موضوع جديد الرد على الموضوع  [ 14 مشاركة ]  الانتقال إلى صفحة 1, 2  التالي
الكاتب رسالة
 عنوان المشاركة: كعك العيد المصرى بالصور من مطبخى
مرسل: الخميس سبتمبر 09, 2010 1:22 pm 
غير متصل
مراقب عام
مراقب عام
اشترك في: الاثنين إبريل 05, 2010 7:23 pm
مشاركات: 13047
مكان: المنصورة

كعك العيد المصرى بالصور من مطبخى



بسم الله الرحمن الرحيم

النهارده هنحكى حكاية كعك العيد وهنعمله سوا إن شاء الله

صورة


كل عام وأنتم بخير
ذهب رمضان سريعاً وجاء العيد ليقضى بيننا أياماً معدودات ويرحل سريعاً
وكعادة المصريين دائماً لا يكون الإحتفال بأى مناسبة دينية إلا بالطعام والحلوى
وحكايتنا اليوم عن كعك العيد

ترجع أصول الكعك الى العصر الفرعونى وقد كانوا يصنعونه بأشكال مختلفه ونقشات متعدده تصل الى 100 شكل ونقش وجدت على مقبرة الوزير (( خميرع )) من الأسرة الثامنة وكانت تسمى ( القُرّص ) وربما جاءت من هنا عادة توزيع القرص عند المقابر فى الأعياد والمناسبات التى أطلقوا عليها إسم ( الرحمة )
أما كعك العيد ذاته فإنما يرجع الى العصر الفاطمى مثل معظم عادات الطعام فى المناسبات التى أدخلها الفاطميين الى مصر
وإن كانت الدولة الأخشيدية أسبق فى الإهتمام بكعك العيد حتى أن أحد الوزراء الأخشيد قام بصنع كعك حشاه بالدنانير الذهبية وأطلق عليه إسم ( إفطن له ) وتم تحريفه الى ( أنطونله ) وكان يقدم هذا الكعك للفقراء على مائدة ضخمة يصل طولها الى 200 م وعرضها الى 7 أمتار
ولكن إهتمام الفاطمين كان يفوق الحد حتى انهم خصصوا ديواناً حكومياً يختص فقط بكعك العيد أطلقوا عليه إسم ( دار الفطرة ) وخصصوا له ميزانيات ضخمة لصنعه وتوزيعه على الفقراء تصل الى 16 الف دينار ذهبياً
ورغم أن صلاح الدين حاول جاهداً القضاء على كل العادات الفاطمية إلا أنه فشل فى القضاء على عادة كعك العيد وباقى عادات الطعام التى ما زالت قائمة الى اليوم
وكان المماليك يهتمون أيضاً بكعك العيد ويقدمونه الى الفقراء والمتصوفين وكانوا يعتبرونه صدقة

ودلوقتى نيجى للمقادير والطريقه



المقادير...

كيلو دقيق
2باكو خميرة جافة
نصف كيلو سمن بلدى
3 ملعقة سمسم
نصف ملعقة ملح ناعم
كوب ونصف ماء دافىء للعجن
ملعقة صغيرة رائحة الكعك..ودى بتبقا عند بتوع العطاره

الطريقة.....


تخلط الخميرة مع نصف ملعقة سكر مع نصف كوب ماء دافىء وتترك لتتخمر

- ينخل الدقيق والملح والبهار او رائحة الكعك وينثر السمسم (يكون منقى طبعا) فوق الدقيق

- اعملى حفرة فى وسط الدقيق

- يقدح السمن ثم يصب فوق الدقيق ولكن بحذر ويقلب بواسطة ملعقة خشبية حتى يتجانس ويشرب الدقيق السمن

- ولما يبرد شوية نبدأ نقلب باليد ثم نفركه (نبسه)لمده نصف ساعة تقريبا

- يضاف الخميرة الى الدقيق وندعك باليد مع اضافة الماء تدريجيا ..ويستمر الدعك حتى تتكون عجينة متماسكة وناعمة

- نغطى العجين بقطعة قماش نظيفة ونتركه فى مكان دافىء ليتخمر...وحتعرفى انه اتخمر لما تلاقى حجمه زاد

- يقطع العجين على شكل كور فى حجم عين الجمل مع الدعك جيدا علشان تتجانس

-تساويها فى ايدك لو مش عندك قوالب كعك..بحيث تبقى مدورة على شكل الكعكة كده ..وتبدأى تنقشيها بالمنقاش..ولو مش عندك ..ممكن تستخدمى الشوكة

صورة

- ترص الوحدات فى صاج فرن وتغطيها لحد ماتختمر مرة ثانية ...وتلاقى حجمها اتضاعف


صورة

- تخبز فى فرن متوسط الحرارة مدة 25 الى 30 دقيقة ..وممكن اقل حسب ماتشوفى...لونه يبقى دهبى فاتح

- يبرد وبعد كده ترشيه بسكر بودره ....



اذا عايزة تحشيه ...

الحشو........

حشو العجوة...

حتحضرى نص كيلو عجوة (تمر) منزوعة النوى ومفرومة ...

ممكن تضيفى عليها نصف ملعقة سمسم ...وملعقتين زيت ..ونصف ملعقة صغيرة قرفة او حبهان مطحون ..(هال)

ويتعجنوا مع بعض ويشكل على هيئة كرات صغيرة

وانت بتدورى عجينة الكعك تعمل بها ثقب باصبعك وتحشى التمر وتروحى قافلة تانى ومكورة تانى

حشو المكسرات ...

حتحضرى المكسرات اللى انت عايزاه وليكن عين جمل مفروم او فستق مفروم خشن جدا
نصف كوب سكر
شوية ماء زهر
ويتخلطوا ببعض ..طبعا ماء الزهر يدينا رائحة فقط يعنى الاساس عندنا المكسرات

وممكن تاخدى عين جمل صحيح وتحشى به

حشو العجمية ....

كوب عسل نحل او ملبن

3 ملاعق كبيرة سمن بلدى

3 ملاعق كبيرة دقيق

2 ملعقة سمسم

3 ملاعق ماء دافىء

1 ملعقة ماء ورد

( وممكن تضيفى عين جمل اختيارى)

نحمر السمسم فى السمن لحد مايصفر ونضيف الدقيق ونحمر لحد مالونه يصفر ..نضيف العسل ونقلب باستمرار لحد ما يبدأ يغلى ثم نضيف الماء ونقلب لحد ماتبقى عجينة ...
نرفع من على النار ونسيبها تبرد ثم نضيف ماء الورد او ماء الزهر ..(ونضيف عين الجمل لو عايزين)...وبعد كده نكور قطع صغيرة مستديرة..

نحشى بها وحدات الكعك كما سبق ....ونبطط الكعك برضه ونرصه ونسيبه يخمر ثم نخبزه

وده بعد ماطلعناه من الفرن وبالهنا والشفا

صورة






دورة تعلم الكروشيه من البداية وحتى الإحتراف

صورة



أعلى
رد مع اقتباس


 عنوان المشاركة: Re: كعك العيد المصرى بالصور من مطبخى
مرسل: الخميس سبتمبر 09, 2010 3:16 pm 
غير متصل
مراقب عام
مراقب عام
اشترك في: الاثنين إبريل 05, 2010 7:25 pm
مشاركات: 10942
مكان: المنصورة

كل سنة وانتى طيبة يالهلوبه

عيد فطر سعيد

بجد حاجة تحفة

تسلم الايدى




لا اله الا الله محمد رسول الله



أعلى
رد مع اقتباس


 عنوان المشاركة: Re: كعك العيد المصرى بالصور من مطبخى
مرسل: الأحد يونيو 26, 2011 1:36 pm 
غير متصل
عضو فعال
عضو فعال
اشترك في: الجمعة يونيو 10, 2011 6:04 am
مشاركات: 246
ما شاء الله

ان شاء الله نعمل طريقتك العيد دة

كل عام وانتم بخير شهر الخير قرب



صورة


صورة


أعلى
رد مع اقتباس


 عنوان المشاركة: Re: كعك العيد المصرى بالصور من مطبخى
مرسل: الأحد يونيو 26, 2011 1:57 pm 
غير متصل
مراقب عام
مراقب عام
اشترك في: الاثنين إبريل 05, 2010 7:23 pm
مشاركات: 13047
مكان: المنصورة
Dream كتب:

كل سنة وانتى طيبة يالهلوبه

عيد فطر سعيد

بجد حاجة تحفة

تسلم الايدى



يسلملى مرورك الغالى دريم وكل عام وانتم طيببون




أم ياسمين كتب:
ما شاء الله

ان شاء الله نعمل طريقتك العيد دة

كل عام وانتم بخير شهر الخير قرب


يسلملى وجودك ام ياسمين

ومبارك عليكم رمضان ان شاء الله

اللهم بلغنا رمضان وارزقنا صيامه وقيامه




دورة تعلم الكروشيه من البداية وحتى الإحتراف

صورة



أعلى
رد مع اقتباس


 عنوان المشاركة: Re: كعك العيد المصرى بالصور من مطبخى
مرسل: الخميس سبتمبر 01, 2011 5:43 pm 
غير متصل
عضو جديد
عضو جديد
اشترك في: الجمعة فبراير 04, 2011 9:21 pm
مشاركات: 22
ما شاء الله يا اختي لهلوبة و جزاك الله كل خير و علي فكرة جربتها بالمكسرات و طلعت تحفه طري و هش في نفس الوقت و لا انسى المداق وووواو.
يعطيك الصحة كما نقول احنا و عيدكم مبارك .



صورة


أعلى
رد مع اقتباس


 عنوان المشاركة: Re: كعك العيد المصرى بالصور من مطبخى
مرسل: الخميس سبتمبر 01, 2011 10:44 pm 
غير متصل
مراقب عام
مراقب عام
اشترك في: الاثنين إبريل 05, 2010 7:23 pm
مشاركات: 13047
مكان: المنصورة
mounira titi كتب:
ما شاء الله يا اختي لهلوبة و جزاك الله كل خير و علي فكرة جربتها بالمكسرات و طلعت تحفه طري و هش في نفس الوقت و لا انسى المداق وووواو.
يعطيك الصحة كما نقول احنا و عيدكم مبارك .


جزانا واياكى اختى الغاليه وعيد سعيد عليكى وعلى الامه الاسلاميه كلها

وبالهنا والشفا ياقمر




دورة تعلم الكروشيه من البداية وحتى الإحتراف

صورة



أعلى
رد مع اقتباس


 عنوان المشاركة: كعك العيد المصرى بالصور من مطبخى
مرسل: الاثنين يناير 09, 2012 2:12 pm 
غير متصل
عضو جديد
عضو جديد
اشترك في: الأحد سبتمبر 12, 2010 8:58 am
مشاركات: 17
صورة


أعلى
رد مع اقتباس


 عنوان المشاركة: Re: كعك العيد المصرى بالصور من مطبخى
مرسل: الاثنين يناير 09, 2012 8:01 pm 
غير متصل
مراقب عام
مراقب عام
اشترك في: الاثنين إبريل 05, 2010 7:23 pm
مشاركات: 13047
مكان: المنصورة
لويزة كتب:
صورة


نورتى وشرفتى




دورة تعلم الكروشيه من البداية وحتى الإحتراف

صورة



أعلى
رد مع اقتباس


 عنوان المشاركة: Re: كعك العيد المصرى بالصور من مطبخى
مرسل: السبت يونيو 23, 2012 7:06 pm 
غير متصل
عضو جديد
عضو جديد
اشترك في: الأحد إبريل 29, 2012 4:15 pm
مشاركات: 20
صورة


أعلى
رد مع اقتباس


 عنوان المشاركة: Re: كعك العيد المصرى بالصور من مطبخى
مرسل: الأحد يونيو 24, 2012 12:36 am 
غير متصل
مراقب عام
مراقب عام
اشترك في: الاثنين إبريل 05, 2010 7:23 pm
مشاركات: 13047
مكان: المنصورة
oumrazane كتب:
صورة


يسلملى ذوقك ياقمر




دورة تعلم الكروشيه من البداية وحتى الإحتراف

صورة



أعلى
رد مع اقتباس


إرسال موضوع جديد الرد على الموضوع  [ 14 مشاركة ]  الانتقال إلى صفحة 1, 2  التالي

أقرا ايضا
كحك العيد السادة ، طريقة عمل كحك العيد السادة
طريقة عمل معمول العيد بالتمر
طريقة عمل السابليه بالصور
عجينة القطايف بالصور
طريقة عمل السينابون بالصور
طريقة عمل الغريبه بالصور على الطريقه المصريه
طريقة عمل باستا فلورا بالصور بمناسبة رمضان
المولتن كيك بالصور والخطوات من مطبخ مروة الشافعى
خطوات ومقادير بلح الشام بالصور من مطبخ مروى الشافعى
كيكة الشيكولاته والموز مغطاه بجاناش الشيكولا الفرنسى بالصور

تعليمات المشاركة
لا تستطيع كتابة مواضيع جديدة في هذا المنتدى
لا تستطيع كتابة ردود في هذا المنتدى
لا تستطيع تعديل مشاركاتك في هذا المنتدى
لا تستطيع حذف مشاركاتك في هذا المنتدى
لا تستطيع إرفاق ملف في هذا المنتدى
لهلوبه - أعلى

cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
ترجم بواسطة phpBBArabia
phpbb_seo